Maramures plai cu flori, dar cu probleme de infrastructura

0
1199

PROIECTELE NEFINALIZATE CARE ŢIN ÎN LOC JUDEŢUL

Maramureșul este unul dintre cele mai frumoase si mai vizitate judete din Romania. Ţara Maramureșului, Ţara Chioarului, Ţara Lăpuşului, Ţara Codrului,  sunt zone folclorice cu  vechime insemnata,  pline de istorie. Maramuresul are multe obiective turistice naturale, dar si obiective culturale sau religioase. Pe aceste meleaguri binecuvantate intalnesti la tot pasul, oameni harnici, credinciosi, primitori de oaspeti
Cu toate acestea,  trebuie recunoscut faptul ca bucuria de a admira peisajul mirific maramureşean, de a intalni oameni faini, este umbrita de starea necorespunzatoare a drumurilor si  lipsa unui aeroport operational. Acestea sunt doar doua  probleme cu care se confrunta  Maramuresul de astazi.

In privinta drumurilor din judet sunt cateva realizari notabile: Baia Mare-Satu Mare, Baia Mare-Dej, Moisei-Sighetu Marmatiei, Baia Sprie-Barsana.

Portiunea de drum national Sighet – Mara va fi finalizata  in acest an, in proportie de 100%, iar portiunea de drum din Pasul Gutai va fi terminata pana la stratul de uzura, ultimul strat de asfalt urmand a fi turnat in prima parte a lui 2017. Cel putin acestea sunt asigurarile publice date de constructori.

La inceputul lunii septembrie au fost deschise santierele pe tronsoanele Moisei-Borsa si Borsa –Prislop. La deschiderea santierelor a fost prezent si prefectul judetului, semn bun pentru continuarea lucrarilor zic eu, pentru ca de prea multe ori lucrarile pe acest tronson de drum important pentru turismul din Maramures si Bucovina, au fost intrerupte pentru tot felul de motive.

De-a lungul timpului, politicienii locali, dar si cei de la nivel central, s-au intrecut in a face promisiuni publice privind alocarea de fonduri pentru reabilitarea drumurilor din Maramures.

LIVIU DRAGNEA, OMUL CARE A ŢINUT ÎN LOC MARAMUREŞUL

In privinta promisiunilor neonorate de catre guvernanti va supun atentiei urmatorul text: ”…Ministrul dezvoltării regionale a arătat că trei proiecte aprobate și finanțate vor demara chiar săptămâna viitoare: reabilitarea DJ 186, de pe Valea Izei, a DJ 187, aflat pe Valea Ruscovei, și podul între Seini și Pomi” Textul poate fi citit si astazi pe site-ul MDRAP in sectiunea:  Comunicat de presă – MDRAP, luni, 25 Aug 2014, 18:24.

Promisiunea a fost facuta public, de fata cu primarii din judet, de catre ministrul de atunci, Liviu Dragnea. De observat ca atunci, in august 2014, inceperea lucrarilor la aceste obiective, era o chestiune de cateva zile si nopti, potrivit domnului Dragnea. Au trecut doi ani si de promisiunea ministrului de atunci, presedintelui PSD de acum, s-a ales praful de pe…drumuri, iar podul de la Seini este in Pom(i).

Stiu, urmeaza campania electorala, iar domnul senator  Pop Liviu Marian va promite din nou tunel pe sub Gutai. M-am lecuit, nu mai cred nicio promisiune facuta de PSD-isti. De fapt, PSD-istii maramureseni nu respecta nici macar promisiunile facute in propriul partid. La alegerile pentru presedintia PSD, i-au promis lui Dragnea 100% din voturi si au „adunat” doar 98,5%. Prevad ca se va lasa cu sanctiuni dure in PSD Maramures, cred ca viitorii candidati  vor fi pusi sa sape tunelul pe sub Gutai, cu lingura, dar asta nu este treaba mea.

AEROPORTUL, CHEIA DEZVOLTĂRII

baiamareaiport

In privinta Aeroportului din Baia Mare, lucrarile sunt avansate fizic dar inca este o cale destul lunga pana la prima decolare. Dupa terminarea lucrarilor la pista aeroportului, urmeaza repozitionarea echipamentelor existente, achizitionarea de noi echipamente si utilaje, autorizarile si certificarile aferente, auditarea aeroportului de catre companiile aeriene interesate.

Directorul aeroportului ne asigura public ca nu mai este mult pana la primul zbor. Sper ca primul zbor de pe Aeroportul reabilitat din Baia Mare sa se suprapuna peste zborul carabusilor de mai. Sunt probleme foarte mari in ceea ce priveste decontarea lucrarilor executate dar aceasta este o poveste lunga cat un zbor dintre Baia Mare si Londra.

De notat ca si in derularea acestui proiect, de reabilitare a Aeroportului Baia Mare, au fost destule “goluri de aer” si “comunicari bruiate” intre “pilotii” partidelor politice din Maramures.

Pentru intarzierea lucrarilor, PSD-istii au dat vina pe directorul agreat de fostul PDL, uitand ca aveau liber de la “turnul de control” pentru a-l “zbura” din functie,  daca ar fi considrat ca nu corespunde cerintelor. Din 2014, PNL-ul nu a mai detinut conducerea executiva a Consiliului Judetean Maramures si nu a avut parghiile necesare pentru a schimba pe cineva pentru lipsa de performanta. Consilieri judeteni din PNL au sustinut toate proiectele referitoare la aeroport.

Nu demult, deputatul Mircea Dolha, presedintele PNL Maramures, a scris pe o retea de socializare: “Maramuresul a avut proiectul de finantare depus inaintea municipiului Satu Mare si cu toate astea am ramas in urma lor. Ce zice presedintele PSD-ului din Maramures (vicepresedinte la CJ in mandatul trecut si acum presedinte) cu ministru secretar de stat la Ministerul.Transporturilor, cu Victor Ponta premier etc.?”  Nu pot sa nu-i dau dreptate, domnului Mircea Dolha, din moment ce Ramona Manescu, ministrul liberal al transporturilor a sustinut finantarea lucrarilor de la Aeroportul Baia Mare. Ce au facut oamenii lui Victor Ponta, dupa plecarea Ramonei Manescu de la minister, nu mai cade in responsabilitatea liberalilor.

Trecand peste competia politica, cred ca sunt in asentimentul colegilor liberali dar si a celor din alte partide reprezentate in Consiliul Judetean si in Parlamentul Romaniei, atunci cand spun ca trebuie sa facem tot ce sta in puterea si priceperea noastra pentru ca aceste proiecte atat de importante pentru Maramures, sa fie finalizate cat mai repede posibil.

Pe de alta parte, municipiul Baia Mare a pierdut nominalizarea la titlul de capitala Europeană a Culturii 2021. Cu riscul de a supara pe cineva, afirm ca merita felicitati doar cei care au lucrat la acest proiect fara sa fie platiti si cei care nu au urmarit castiguri politice sau de imagine.

Iubesc Maramuresul, iubesc Baia Mare, asa cum este, chiar fara acest titlu.

Ion Beuca-consilier judetean PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ