Urmașul Voievodului Maramureșului

0
1449

Peste 5.000 de persoane au participat la Catedrala Episcopală Sf. Treime din municipiul Baia Mare, la ceremonia funerară a Arhiepiscopului Justinian Chira, acesta fiind înmormântat la Mănăstirea Sf. Ana – Rohia. O ceremonie impresionantă pentru Voievodul Maramureșului.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de Părintele Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, susținut de alți 17 episcopi din țară și străinătate care au ținut să fie prezenți la ceremonie.

img_1701

POSIBILUL URMAȘ

Părintele Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, cel văzut de mulți ca urmașul lui Justianian,  a rememorat în fața miilor de credincioși diverse etape din viața sa, alături de fostul ierarh, printre care s-a aflat și momentul legat de rămânerea în Mănăstirea Rohia a fostului deținut politic, scriitor și apoi monah Nicolae Steinhardt.

Iustin Sigheteanul, discipolul preferat al lui Justinian, a fost prezentat în cadrul slujbei de înmormântare de Mitropolitul Andrei ca unul dintre posibilii urmași ai Voievodului Maramureșului, dar alegerea sa urmează să fie oficializată la o dată care nu a fost anunțată încă de  Sfântul Sinod.

0

„Numai mantia ocrotitoarea a Înaltpreasfințitului Justinian a făcut să-l păstrăm pe N. Steinhardt la Rohia și să rămână un viețuitor al acestei mănăstiri și apoi să-și încheie călătoria pământească și să fie înmormântat în cimitirul mănăstirii”, a spus vizibil emoționat Iustin Sigheteanul.

El a evidențiat simplitatea și dăruirea fostului ierarh în relația cu oamenii și autoritățile locale.

A FOST SUPUS UMILINȚELOR

„A răbdat mult, a fost supus unor umilințe, dar nu s-a plâns niciodată. Îi cerem iertare pentru toate întâmplările prin care a trecut și poate n-a fost înțeles sau ajutat suficient. A stat un an de zile, în gazdă, fără reședință cea ce nu s-a întâmplat în Patriarhia Română. Nu s-a plâns. A mers mai departe (…), iar cea ce trăim astăzi este rodirea răbdării, bunătății, rugăciunilor, jertfelniciei, măsurii și blândeții IPS Justinian”, a mai spus Arhiereul-vicar Iustin.

bm

Arhiepiscopul Justinian Chira a fost cel care l-a primit în Mănăstirea Rohia pe scriitorul Nicoale Steinhardt și a avut o lungă relație de prietenie cu poetul Ioan Alexandru, iar în anul 1978, apărea într-un reportaj tv la BBC vorbind despre rolul credinței în Transilvania.

Patriarhul Daniel, omagiu pentru un mare patriot

Trecerea din această viață a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian, Arhipăstor al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului este pentru Biserica noastră o mare pierdere şi o negrăită durere sufletească. Vârsta sa venerabilă şi anii mulți de slujirea arhierească sunt mărturii ale unei mari şi bogate misiuni în slujba Bisericii.

bm01

Născut în anul 1921 în ținutul Maramureșului din părinți evlavioși, a primit la botez numele Ioan. În anul 1941, din dragoste pentru viața monahală a intrat în obștea Mănăstirii Sfânta Ana – Rohia, unde, în anul 1942 a fost tuns călugăr cu numele Justinian. În anul 1944, în perioada vitregă a războiului, a preluat conducerea mănăstirii, deși era în vârstă de doar de 23 ani. Râvna și hărnicia sa au ajutat la dezvoltarea şi promovarea acestui așezământ, pe care l-a condus ca stareț vreme de aproape 30 de ani, până în anul 1973, când – pentru meritele sale deosebite – a fost ales Episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului Feleacului și Clujului, cu titlul de Maramureșeanul. Şi la Cluj, vreme de 17 ani (1973-1990), a desfășurat o bogată activitate pastoral-misionară şi social-culturală.

Însă, din cei 43 de ani de slujire arhierească (1973-2016), cei mai cunoscuți tuturor sunt anii de neobosită şi intensă lucrare misionară, dedicați renașterii şi înnoirii Episcopiei Maramureșului şi Sătmarului, veche năzuinţă a dreptcredincioşilor maramureşeni.

Înfruntând, de-a lungul istoriei, numeroase vitregii, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului a fost cotropită de imperiul habsburgic în anul 1688 şi trecută prin dureroasa dezbinare bisericească a românilor transilvăneni în perioada 1698 – 1701; desfiinţată abuziv în anul 1740, cu interdicţia de a avea episcop ortodox; reînfiinţată, pentru puţin timp, în anul 1937, prin decret regal; înstrăinată apoi prin răpirea Ardealului de nord-vest, între anii 1940-1944; desfiinţată din nou, în anul 1948, de regimul comunist ateu, Episcopia Maramureşului şi Sătmarului a cunoscut pătimirile şi răstignirea cauzate de factori ostili Ortodoxiei româneşti, timp de mai multe secole.

Reînființarea Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului s-a realizat în anul 1990, după căderea regimului comunist, când Biserica Ortodoxă Română a avut posibilitatea de a se organiza în libertate. Alegerea şi întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Justinian la cârma ei a fost un act de dreptate, recunoștință şi cinstire faţă de toți cei care au luptat şi s-au jertfit pentru ca dreapta credință să dăinuie de-a lungul secolelor în aceste ținuturi românești.

Înzestrat cu un profund spirit misionar, Arhiepiscopul Justinian s-a preocupat dintru început de rectitorirea acestei eparhii, care nu avea nici reședință episcopală şi nici catedrală adecvată. Cu ajutorul lui Dumnezeu, depășind multe greutăți, cu răbdare constantă şi înţelepciune practică, eparhia Maramureşului şi Sătmarului, condusă de Arhiepiscopul Justinian, are acum o reședință frumoasă şi o catedrală impunătoare, aproape de finalizare. De asemenea, în vremea păstoririi sale a fost pusă piatra de temelie pentru mai mult de 130 de biserici noi, au fost înființate peste 20 de mănăstiri, trei protopopiate noi: Vișeu, Chioar şi Oaș, iar sute de biserici au fost sfinţite sau resfinţite.

Cunoscând râvna sa misionară, darul său oratoric, înțelepciunea sa pastorală şi dăruirea sa jertfelnică pentru Biserică şi popor, i-am conferit rangul de Arhiepiscop onorific în luna decembrie 2009.

Prin fidelitatea sa faţă de credinţa ortodoxă, tradiţia liturgică şi canonică a Bisericii noastre, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian rămâne în memoria noastră a tuturor ca fiind un ierarh luptător, un păstor dinamic şi un evlavios slujitor liturgic. Totodată, Voievodul Maramureşului a fost un mare patriot, iubind şi apărând valorile spirituale şi culturale ale poporului român.

La acest moment de mare tristețe pentru Eparhia Maramureşului şi Sătmarului şi pentru întreaga Biserica Ortodoxă Română, în numele ierarhilor Sfântului Sinod şi al nostru personal, adresăm familiei îndurerate, clerului, viețuitorilor din mănăstiri  şi credincioșilor îndoliatei Episcopii a Maramureşului şi Sătmarului, părintești condoleanțe, rugându-ne  Domnului nostru Iisus Hristos, Arhiereul Cel Veșnic, să așeze sufletul vrednicului de pomenire Arhiepiscopul JUSTINIAN, fratele nostru, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi, în ceata sfinților Săi slujitori, care au binevestit lumii Evanghelia mântuirii şi a vieţii veşnice.

Iustinian Chira, omul care l-a dus pe Steinhard la Rohia: Jurnalul Înaltpreasfințitului are 70 de caiete

532573_567336783280706_1597595418_n

”ÎPS Iustinian Chira e cunoscut prin faptul că a fost 40 de ani stareț la Rohia, din 1944, când avea 23 de ani, și alt merit foarte cunoscut al său este că a făcut în așa fel încât părintele Nicolae Steinhard, care a fost introdus în monahism pe 16 august 1980, să poate fi acceptat. Nicolae Steinhard a vrut să se inchinovieze și-n altă parte, dar nu-l lăsa statul, Departamentul Cultelor. Atunci, starețul de la Rohia l-a dus în monahism, iar Preasfințitul Iustinian, în calitate de episcop vicar la Cluj pe atunci, a făcut în așa fel încât să fie un fapt împlinit intrarea în monahism a lui Nicolae Steinhard. Starețul Serafim Man și Preasfințitul Iustinian au riscat pentru a fi hirotonit Nicolae Steinhard, care a avut un regim aparte, respectându-i-se statutul de scriitor, i s-a dat biblioteca.”, a sublinian Dan Ciachiar pentru DCNews.

”Arhiepiscopul Iustinian al Maramureșului și Sătmarului a ținut un jurnal care va fi o mare cronică, depășește 70 de caiete. Când va fi publicat, vor fi lucruri foarte interesante”, a dezvăluit Dan Ciachir, care a amintit și marele merit al ÎPS Iustinian Chira al reînființării Episcopiei Maremureșului și Sătmarului, în urmă cu 25 de ani, pe care a condus-o exemplar.

Justinian, nașul de călugărie al lui Iustin

Iustin Sigheteanul  cu numele de mirean Iustin Hodea s-a născut în 23 iunie 1961,în Rozavlea. A fost a fost stareț al Mănăstirii Rohia între anii 1988-1994. La 17 aprilie 1994 a fost ales arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului sub numele de Sigheteanul.

ips-justinian-chira-la-aniversare

După terminarea clasei a VIII-a luat contact pentru prima dată cu viața monahală de la Mănăstirea Sfânta Ana din Rohia, unde a cerut îngăduință arhimandritului Serafim Man, starețul de atunci al mănăstirii, pentru a-și petrece acolo vacanțele după finalizarea claselor a VIII-a și a IX-a. Atât de mult s-a atașat de viața de mănăstire încât i-a spus mamei sale, care l-a crescut singură de la vârsta de 8 ani, că „eu aici vreau să rămân”, hotărâre care din acea clipă a rămas definitivă. După doi ani de ascultare la mănăstire, a mers la Seminarul Teologic, în anul 1978, pe care l-a absolvit în anul 1983. În același an, a fost hirotonit diacon, iar în anul 1984 preot pe seama Mănăstirii Rohia. Voturile monahale le-a depus în anul 1985, primind numele de Iustin, avându-l ca naș de călugărie pe Preasfințitul Justinian Chira, cel care l-a și hirotonit întru diacon și preot.

În anul 1994, la propunerea Preasfințitului Justinian Chira, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales arhiereu-vicar pe seama Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, la data de 22 martie, primind titulatura de Sigheteanul, iar în Duminica a V–a din Postul Mare, din 17 aprilie 1994, a fost hirotonit întru arhiereu de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Dr. Antonie Plămădeală, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Bartolomeu Anania, Preasfințitul Justinian Chira, Preasfințitul Andrei Andreicuț, Preasfințitul Calinic Argatu, Preasfințitul Ioan Mihălțan și Preasfințitul Emilian Birdaș.

Mircea Dolha: M-a încărcat cu bunătate

inmormantare-ips-justinian-chira

Deplâng disapriția Înaltpreasfinției Sale, Justinian Chira, Arhiepiscopul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, cel despre care se spune că a fost “voievodul spiritual al Maramureșului”. Întotdeauna când m-am aflat în preajma Înaltpreasfințitului, am simțit că are capacitatea de a împărtăși sfințenie în jurul său, încărcându-mă cu bunătate, căldură sufletească și o energie pozitivă greu de descris! Da, îl cunosc bine și pe Preasfințitul Episcop Iustin Sigheteanul. Am colaborat bine, încă de pe vremea când eram viceprimar și primar interimar, dar și acum, în calitate de deputat. Cred că este omul potrivit, cu mult har, care să preia locul Înalpreasfinției Sale Justinian Chira.

LĂSAȚI UN MESAJ