TRADIȚII și OBICEIURI de SFÂNTUL DUMITRU

0
524

În fiecare an, pe 26 octombrie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Sau, așa cum este cunoscut de toată lumea, Sfântul Dumitru.

Sfântul Dumitru e considerat, în tradiția populară, cel care descuie iarna, după ce Sfântul Gheorghe o încuie pe 23 aprilie. Așa se face că ziua de 26 octombrie este socotită, an de an, drept cea în care apare gerul și plantele se usucă.

Totodată, Sfântul Dumitru este ocrotitorul ciobanilor, iar astăzi este ziua în care ei își pot da seama ce fel de iarnă urmează. Tradiția spune că ciobanul îșî așează azi cojocul în mijlocul oilor, așteptând să vadă ce oaie își va face culcuș pe el. Dacă este o oaie albă, sezonul rece va fi unul greu. Dacă, în schimb, mioara este de culoare neagră, urmează o iarnă blândă.

Altă tradiție spune că dacă noaptea ce urmează este lună plină și un cer înnorat, se anunță o iarnă cu zapadă din belșug.

În popor, se spune că de Sfântul Dumitru nu trebuie să îți piepteni părul, pentru a te feri de necazuri și primejdii.

Tot astăzi, femeile trebuie să dea de pomană grâu fiert cu unt, lapte sau brânză, dar și colaci sub formă de cruce, pentru sufletele celor drepți.

Conform tradiţiei, cei ce sar azi peste flăcări vor fi sănătoşi întregul an şi feriţi de necazuri, nenorociri şi boli. Rolul focului este de a alunga atât fiarele, având şi puteri roditoare, astfel încât după ce este stins oamenii obişnuiesc să arunce în grădină cenuşă şi cărbuni.

Conform credinţei populare, Sfântul Dumitru este ziua în care toate socotelile sunt lichidate (chirii, împrumuturi), care au fost făcute cu şase luni în urmă, însă şi încheierea altora noi.

LĂSAȚI UN MESAJ