Scandalul bisericii de la Breb

0
439

O biserică din secolul al XVII-lea zace în uitare în satul Breb din Maramureș. Disputată în instanță între ortodocși și greco-catolici, biserica a fost câștigată de primii, care nu au însă nevoie de ea. În sat mai există o biserică de piatră, pe care ortodocșii au ridicat-o cu ajutorul localnicilor. Acum cea veche stă goală şi nefolosită.

Gardul bisericii de lemn din Breb s-a prăbuşit, iar poarta stă şi ea să cadă. De patru luni uşa nu s-a mai deschis pentru credincioşi, după ce lăcaşul a făcut obiectul unui proces între ortodocşi şi greco-catolici. Au câştigat cei dintâi, care mai au o biserică în comună, astfel că pe cea de lemn au pus lacătul.

„E închisă, e închisă și…mă doare. Dar asta e…„, spune Călin Hosu, preotul-paroh greco-catolic din Breb.

Construită în secolul al XVI-lea de comunitatea ortodoxă din zonă, biserica de lemn din Breb a avut o istorie zbuciumată. După trecerea localnicilor la ritul apusean, acum 300 de ani, biserica a funcţionat neîntrerupt ca lăcaş de cult greco-catolic până în 1948. Atunci statul comunist a desfiinţat acest rit şi toate bisericile sale au revenit ortodocşilor.

„Nu au nevoie, pentru că ei au biserică nouă și nici într-una dintre bisericile vechi, cu toate că ei susțin că fac slujba, nu fac slujbă”, spune un credincios greco-catolic.

După un proces care început în 2009, instanţa a hotărât că biserica rămâne a credincioşilor, pe motivul că aceştia sunt majoritari în comună.

„Pe la anul 1680, când românii din Transilvania au fost trecuți cu de-a sila la greco-catolicism da, această comunitate s-a folosit de biserică până prin anul 1948, dar asta nu înseamnă că ei au construit-o, că a fost proprietatea lor”, susţine Marian Pop, parohul ortodox din Breb, Maramureș.

Între timp credincioşii greco-catolici se adună într-o capelă de 50 de metri pătraţi, amenajată într-o încăpere a şcolii din sat.

„Aici avem o suprafață de 45 mp din care… Venim cam 70 de persoane (…) e o suprafață destul de mică. Deci, gândiți-vă că vin 2 persoane de metru pătrat”, spune parohul greco-catolic din Breb.

Biserica de lemn din Breb este unul dintre cele mai importante monumente de acest gen din țară. Ridicată în 1622, are un turn din 1531, cel mai vechi păstrat în România. Lăcaşul se integrează într-un ansamblu arhitectural religios, din care face parte şi casa parohială, ridicată de comunitatea greco-catolică în 1903.

LĂSAȚI UN MESAJ