RUGBY/ CSM Știința Baia Mare a umilit campioana, Timișoara Saracens

0
463

Campioana României la rugby, Timișoara Saracens, a pierdut, sâmbătă, în fața CSM Știința Baia Mare, cu scorul de 3-14, într-un meci contând pentru etapa a 3-a din Cupa Regelui, disputat pe stadionul maramureșenilor, ”Arena Zimbrilor”.

Pentru bănățeni a fost ultima partidă înainte de confruntarea din Challenge Cup, de pe 15 octombrie, contra scoțienilor de la Edinburgh.

Timișoara Saracens a deschis scorul încă din minutul 2, când Valentin Calafeteanu a concretizat o lovitură de pedeapsă, însă inițiativa a aparținut apoi gazdelor care au încercat prin acțiuni rapide să destabilizeze defensiva bănățenilor, Sione Fakaosilea fiind însă blocat de fiecare dată, scrie site-ul SuperLigii.

Prima mare ocazie de a marca eseu a avut-o Bidzina Shamkharadze, dar timișorenii au evitat pericolul, încercările ulterioare ale ”zimbrilor” aflați la limita terenului de țintă al oaspeților neavând concretizare pe tabela de marcaj.

Pentru trupa lui Heikell Grainger situația din teren s-a îngreunat în ultimele zece minute ale primei reprize când, atât Marian Drenceanu, cât și Horațiu Pungea au fost trimiși pe banca pedepselor, astfel că superioritatea numerică a Științei Baia Mare a dus la un eseu de penalizare, tot băimărenii fiind aproape, prin Marius Dănilă, de marcarea unei alte încercări.

Conform sursei, după primele 40 de minute, Știința Baia Mare s-a aflat în avantaj, 7-3, la reluare ”sarazinii” din Banat cu efectivul complet lăsând impresia că vor avea puterea de a reveni.

Presiunea acestora însă nu a durat decât până în minutul 50, când ”zimbrii” au inițiat un atac, iar Michael Doneghan a fost oprit in extremis de apărarea adversă, mai mult chiar Timișoara Saracens s-a văzut nevoită a evolua din nou în inferioritate numerică după cartonașul galben văzut de Jody Rose. Astfel, în mod inevitabil a venit și cea de-a doua încercare a elevilor lui Eugen Apjok, Sione Fakaosilea fiind cel care a găsit drumul pentru a culca balonul în terenul de țintă, eseu transformat de Samoa Luke, aceste puncte stabilind rezultatul final al partidei.

Așadar, pe 15 octombrie, pe stadionul ”Dan Păltinișanu” din Timișoara, campioana României va înfrunta pe Edinburgh, în primul meci din grupa a 5-a din Challenge Cup, cea de-a doua competiție valorică europeană inter-cluburi.

Echipa scoțiană a rămas însă fără antrenorul principal, sud-africanul Alan Solomons anunțând că părăsește clubul, conform BBC.

Cel mai probabil, în locul său, ca ”principal” pe banca tehnică va veni Duncan Hodge, antrenorul secund.

”M-am bucurat foarte mult să lucreze cu jucătorii și ceilalți antrenori ai formației și simt că am ajutat să pun clubul pe o bază mult mai puternică în ultimii trei ani’, a spus Solomons.

El preluase gruparea în 2013, Edinburgh ajungând să joace în 2015 finala Challenge Cup, pierdută însă în fața englezilor de la Gloucester Rugby. După acest moment însă, echipa a cunoscut un recul puternic, în prezent ajungând aproape de subsolul clasamentului PRO 12 (fosta Liga Celtică), cu o victorie în 4 meciuri jucate până acum, acesta fiind și motivul demisiei lui Solomons.

Mai mult, cluburile Edinburgh și Glasgow Warriors, finanțate de Federația scoțiană de rugby, ar putea fi scoase la vânzare, dorindu-se modificarea legii care guvernează în această țară finanțarea echipelor sportive. Potrivit BBC, cele două cluburi ar putea fi vândute parțial sau în totalitate.

Federația scoțiană de rugby a convocat o adunare generală pe 28 octombrie, când se va vota dacă se acceptă sau nu modificarea legii, în cazul unui rezultat pozitiv, investitori privați putând prelua proprietatea cluburilor.

În prezent, cele două cluburi primesc câte 5 milioane lire sterline pe an de la Federație.

Federația scoțiană va dori mai întâi să se asigure că viitorii proprietari vor continua să facă investiții în infrastructura sportivă a cluburilor dar și în oameni, pentru a promova jucători scoțieni tineri dar talentați. În opinia RSU, doar prin investiții private, echipele din Scoția vor putea face față cu succes pe viitor competiției cu grupările din Anglia și Franța, care beneficiază de fonduri uriașe în special în urma contractelor cu televiziunile.

LĂSAȚI UN MESAJ