Surpriză de proporții și situație scandaloasă, în urma finalizării procesului de redistribuire a mandatelor de parlamentari!

1
8419

În județul Maramureş, în urmă redistribuirii mandatelor pentru Parlamentul României, după alegerile desfăşurate în 11 decembrie, s-a ajuns în situaţia scandaloasă în care, pentru Senat, PMP, partidul fostului preşedinte Traian Băsescu, să obţină 2 mandate de senator, asta deşi, pe plan național, PMP abia a putut trece pragul electoral de 5 la sută!

O lege electorală bolnavă, care nu a permis unei mari mase de cetățeni, cei care nu s-au aflat în judeţul de reşedinţa în ziua alegerilor, să-și exercite dreptul constituțional la vot democratic, a putut produce astfel de aberaţii. Ciudaţii algoritmi ai acestei legi au permis ca din cele 8 mandate de senator obţinute de PMP, la nivel naţional, 2 să fie atribuite din judeţul Maramureş.

Cu ce or fi greşit maramureşenii ca să pățească o astfel de situaţie ruşinoasă? Sunt ei mari iubitori ai fostului preşedinte, care se zbate acum ca să nu intre în uitare şi irelevanță politică, în loc să stea să-şi crească nepoţii, sau au fost alte “lucrături” la mijloc?

Într-adevăr, la nivelul judeţului, PMP a obţinut undeva în jurul a 8,2% din voturi, aproape cea mai mare cifra la nivelul întregii ţări. Dar este normal ca un partid cu 8 la sută să trimită în Parlamentul României 2 senatori, iar altul cu peste 20%, cum este cazul PNL, să nu trimită nici unul?

Dar iată datele:

Biroul Electoral de Circumscripție Județeană Maramureş a finalizat centralizarea datelor din toate secțiile de votare.

Rezultatele finale ale alegerilor pentru Camera Deputaților în județul Maramureș sunt următoarele: PSD – 41,58 %; PNL – 21,62%; ALDE – 4,65%; USR – 7,36%; PMP – 8,26%; PRU – 4,05%; PER- 2,60 %; UDMR – 6,72 %, candidatul independent Gheorghe Bledea a obținut 0,36% din voturi.

La Senat, PSD a obţinut 44, 28 % din voturi, PNL – 19, 42 %, ALDE – 4, 66 %, USR – 7,61 %, PMP – 8, 26 %, PRU – 6, 09 %, PER – 2, 15 %, UDMR – 6, 88%.

Camera Deputaţilor

gheorghe-simon

Din partea PSD au fost aleși următorii deputați:

Gheorghe Șimon, fost director general la SC Angred SRL din Baia Mare, actual deputat, ales în legislatura 2012-2016, în circumscripția electorală nr.26 Maramureș, care în decursul a 4 ani de mandat, a avut o activitate “intensă”, materializată prin 7 luări de cuvânt și 6 declarații politice de la tribuna Parlamentului;

sorin-bota

Sorin Bota, aflat la finalul celui de al doilea mandat de senator, ales în legislaturile 2008-2012 și 2012-2016,  fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor, a obținut, de data aceasta, un mandat de membru al Camerei Deputaților;

calin-matei1

Călin Matei, actual deputat, vicepreşedinte PSD Maramureş și celebru președinte al C.S.M.Știința Baia Mare, fost preşedinte si vicepresedinte al Consiliul Judeţean Maramureş;

viorica-chereches

din partea PNL:

Viorica Cherecheș, mama lui Cătălin Cherecheș, primarul suspendat al Municipiului Baia Mare și directoare a  Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, aflată la primul mandat

adrian-todoran

din partea PMP:

Adrian Todoran, actual consilier local și vicepreşedinte PMP la nivel național;

vlad-durus

din partea USR:

Vlad Duruș, jurist, vicepreședinte al filialei Maramureș a USR;.

apjok-norbert

iar din partea UDMR:

Apjok Norbert, președinte al UDMR din localitatea Coltău și consilier local în aceeași localitate.

Senat

sorina-pintea

Din partea PSD a fost aleasă Sorina Pintea, Directoarea Spitalului Județean de Urgentă “Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, cea care a reușit să-i “sufle” locul actualului senator Liviu Marian Pop;

severica-covaciu

iustin-talpos

Iar din partea PMP au fost trimiși, prin redistribuire, în Senatul Romaniei, Covaciu Severica, președinta Camerei Județene Agricole Maramureş și Iustin Talpoş, profesor şi fost candidat în alegerile locale pentru Primăria Baia Mare.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ