Proteste la Poşta Română

0
336

Angajaţii Poştei Române din mai multe oraşe din ţară au protestat, marţi dimineaţă, acuzând conducerile Companiei şi Ministerului Comunicaţiilor de lipsă de interes faţă de problemelor oamenilor, printre solicitările lor numărându-se creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă.

“Suntem în situaţia în care mii de colegi ai noştri au salariul minim pe economie, după 10-15 ani de muncă sau chiar 20 ani de muncă. Salariul din economie creşte, dar cele din Poşta Română rămân pe loc sau, mai rău, sunt tăiate în urma normărilor. Avem foarte mulţi colegi cu jumătate de normă sau 75%, dar ei muncesc la program normal, 100%, sau chiar mai mult pentru că trebuie să îşi termine traseul. Normarea se face din birourile Companiei. Nu vin să vadă efectiv cât muncesc oamenii. Pe de altă parte, nu avem echipamente de protecţie, salariaţii nu au uniforme, încălţăminte”, a afirmat Florin Şăncăru, angajat al Companiei Naţionale Poşta Română.

Liderii sindicali spun că pe lângă majorarea salariilor oamenii cer şi condiţii decente de muncă şi acuză conducerea CNPR şi pe cea a acţionarului majoritar, Ministerul Comunicaţiilor, de faptul că nu vrea rezolvarea problemelor angajaţilor.

“Vara asta am avut vreo 10 întâlniri în cadrul comisiilor de negociere, dar suntem prinşi undeva la mijloc într-un joc. Suntem plimbaţi de la minister la Companie şi de la Companie la minister. Am ajuns la concluzia că suntem un fel de bătaie de joc. Salariaţii sunt revoltaţi deoarece conducerea CNPR refuză să acorde această majorare salarială. Şi nu se cere decât 200 lei. 50% dintre salariaţi au venituri nete între 910 şi 1100 lei şi ei chiar muncesc. Cu ce sunt ei de vină pentru faptul că, în ultimii ani, conducerea Companiei a pierdut contracte pe bandă rulantă, iar cele încheiate au fost păguboase? Salariaţii au salarii mizerii, iar conducătorii noştri au salarii de 10.000 lei la care se adaugă şi sporuri de conducere de 2.700. Dacă facem un calcul, vorbim de echivalentul a 10-11 salarii ale unui factor poştal. Iar agenţii poştali merg prin ploaie, prin vânt, prin frig sau prin căldură, nu stau în birouri. Fără echipamente de lucru, cu genţi de proastă calitate, cumpărate de ei din magazine. Plus că, mai ales în judeţ, angajaţii nu au apă curentă în clădirile în care lucrează, nu au toalete, plouă prin tavane, geamurile sunt sparte”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele SLPR – filiala Dolj, Titi Roman.

Sindicaliştii spun că încă din luna mai conducerea Companiei Naţionale Poşta Română şi Ministerul Comunicaţiilor le-au promis salarii mai mari, dar totul a rămas doar promisiune, aşa că cer acum o majorare a salariilor cu 200 de lei în sumă fixă pentru fiecare angajat.

Protestul s-a încheiat în jurul orei 09.30, dar sindicaliştii spun că dacă în urma noilor negocieri şi discuţii cu conducerea Poştei nu se va ajunge la o înţelegere, vor continua protestele.

LĂSAȚI UN MESAJ