Proiect PNL: Cererile de încuviinţare a urmăririi penale, dezbătute în maximum 24 de ore şi votate deschis de plen

0
873

Deputaţii PNL au depus, marţi, un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor, potrivit căruia cererile privind încuviinţarea urmăririi penale vor ajunge în maximum 24 de ore în plenul Camerei spre dezbatere şi vot, iar votul va fi deschis. Liberalii au depus acest proiect după ce luni cereau deblocarea unuia depus în urmă cu doi ani, care prevedea vot în 48 de ore pe toate cererile de ridicare a imunităţii parlamentarilor.

”Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor are obligaţia să transmită de îndată solicitarea Comisie Juridice, care va dezbate şi va depune raportul în maximum 24 de ore. În interiorul acestui termen se realizează audierea deputatului şi studiul documentelor înaintate de procurorul general”, se arată în proiect.

Potrivit proiectului, raportul comisiei juridice se aprobă prin vot deschis al majorităţii membrilor prezenţi.

În ceea ce priveşte cererile de reţinere, arestare sau percheziţie a deputatului, preşedintele Camerei Deputaţilor ”aduce de îndată cererea la cunoştinţa Biroului permanent, care o trimite Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi, pentru a întocmi un raport în termen de cel mult 24 de ore”. Actualul Regulament prevede că Biroul Permanent are la dispoziţie trei zile pentru a trimite cererea la Comisia juridică.

Şi în acest caz, raportul comisiei se aprobă prin votul deschis al majorităţii membrilor prezenţi.

De asemenea, raportul Comisiei juridice în ceea ce priveşte cererile de reţinere, arestare sau percheziţie vor fi supuse la vot în plen în maximum 24 de ore, potrivit proiectului. Actualul Regulament prevede ca raportul privind astfel de cereri să ajungă la vot în maximum 5 zile.

Conform legislaţiei în vigoare, aceste solicitări se votează în plenul Camerei secret, cu bile.

LĂSAȚI UN MESAJ