Pro şi contra Festivalul Castanelor

0
281

Festivalul (Sărbătoarea) Castanelor, eveniment care se organizează an de an în Municipiul Baia Mare, a ajuns săptămâna trecută la ediţia nr. 24. La fel ca întotdeauna, mii şi mii de oameni, atât localnici cât şi vizitatori veniţi de peste tot, din ţară si din lume, au umplut până la refuz locaţiile atribuite de administraţia locală acestui eveniment.

CONTESTARII

Părerile sunt împărţite, unii considerând evenimentul demodat, criticându-i părţile defectuoase, alţii însă apreciind că această Sărbătoare are un specific  aparte care oferă Băii Mari ocazia de a se afirma pe plan internaţional cu economia, tradiţia şi cultura sa (care trec dincolo de simpla producţie autohtonă de castane comestibile) motiv pentru care aceasta trebuie menţinută şi mai ales promovată.

Contestatarii evocă în argumentaţia lor câteva elemente de conjunctură (mizeria, gunoaiele, înghesuiala, faptul că nu prea sunt castane la vânzare, iar cele puţine care sunt provin mai mult din… import decât din producţia locală) şi altele de ordin general (că politicienii „profită” de ocazie pentru a-şi face reclamă, că Sărbătoarea e mai mult un bâlci, fără elemente de cultură şi tradiţie, cu petreceri ca la nuntă) etc…

NORMALITATEA

Personal, nu mă alătur acestui curent de opinie (totuşi minoritar!) deoarece înţeleg că acest Festival, această Sărbătoare anuală, nu are preponderent un caracter strict cultural, literar sau academic! De altfel, participarea masivă a populaţiei (inclusiv avalanşa de „invitaţi” care apar în Baia Mare în zilele Festivalului) demonstrează că dincolo de toate problemele care pot fi atribuite manifestării, Festivalul este aşteptat, dorit şi mai apoi onorat cu cinstea şi meritul care i se cuvin! Faptul că oamenii politici încearcă să „profite” de eveniment pentru a-şi mai ajusta imaginea publică sau pentru a atrage în plan local liderii de la Bucureşti ţine până la urmă şi de NORMALITATE într-o ţară în care absurdul mult mai grav aproape devine regulă. An de an, s-au perindat pe aici cam toţi guvernanţii de la toate partidele şi important este că aceşti oameni, în mâna cărora stă „pâinea şi cuţitul” bugetului naţional, care au în mod real PUTEREA de decizie politică, administrativă şi economică în România, vin cu această ocazie în Baia Mare, ne ascultă durerile, ne privesc aşa cum suntem, cu problemele noastre şi… uneori asta ne ajută! Puţin, mult, nu contează până la urmă. Este ceva în plus faţă de ceea ce ar fi avut şi ar fi primit Baia Mare şi judeţul Maramureş ca atenţie din partea puterii de la Bucureşti decât în situaţia în care nu am fi avut această sărbătoare…

Mai apoi, pe parcursul zilelor de sărbătoare, fiecare om a putut alege după placul său manifestările la care să participe şi la care nu! După cum s-a putut vedea şi din programul complet al Sărbătorii publicat de ziarul nostru săptămâna trecută, organizatorii au inclus evenimente din toate domeniile vieţii culturale şi artistice fiind acoperite astfel toate gusturile. A rămâne cârcotaş în această realitate înseamnă a fi oarecum egoist, pe ideea „ce mie nu-mi place, altora nu face”!

Rămân, aşadar, la părerea că Festivalul Castanelor din Baia Mare (mult mai cunoscut sub denumirea veche, de „Sărbătoarea Castanelor”) îşi merită locul în agenda noastră anuală! Prin prezenţa lor constantă pe aleile Sărbătorii, zecile de mii de băimăreni (localnici sau „adoptaţii” de conjunctură) au certificat atât valoarea manifestării cât şi necesitatea acesteia.

Cornel SABOU

LĂSAȚI UN MESAJ