DEUTSCHE WELLE: Președintele Iohannis ”ia taurul de coarne”

0
381

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE DE HORAȚIU PEPINE

Președintele, Klaus Iohannis, a cerut ministrului Educației să găsească soluții pentru ca suspiciunile de plagiat care tulbură viața publică să fie mai rapid clarificate.

Aflat la Timișoara, la deschiderea anului universitar, președintele, Klaus Iohannis, a spus câteva lucruri despre plagiat care ies din seria declarațiilor de circumstanță și care par provocate direct de evenimentele recente. Fără să pronunțe niciun nume, președintele a părut să se refere mai ales la situația cel puțin delicată în care se găsește Laura Codruța Kövesi, deși a indicat pe parcurs și alte câteva ținte derutante:

”Se aud foarte multe despre plagiate. Persoane publice sau mai puțin publice sunt acuzate că au plagiat. Sunt discuții dacă trebuie să rămână în viața publică sau să se retragă. Această discuție a luat amploare, îl consider un lucru bun. Este păcat că a durat atât până când această temă a devenit o temă publică importantă. Acum este și, domnule ministru, ține de dvs. și de mulţi alții să clarificați aceste chestiuni. Cred că în chestiunea plagiatului e important să avem un verdict clar care să se găseasca în timp util. Nu cred că ajută pe cineva ca analiza unei lucrări să dureze cât elaborarea unei lucrari de doctorat. Este evident că politicienii au găsit că a acuza pe cineva de plagiat e o metodă de a aduce voturi. E de datoria dvs. să scurtați această discuție la minim și să știm dacă persoana respectivă a plagiat sau nu.”(http://www.opiniatimisoarei.ro/)

În primă instanță a părut să se refere la Victor Ponta, și să-i ceară acestuia retragerea totală din politică, dar, în al doilea rând, s-a referit la cineva care stă, aparent, sub semnul controversei. Or, singura situație care se cere astăzi confirmată (sau – după cum sugerează Președintele – infirmată) de un organism oficial este plagiatul Laurei Codruța Kövesi. Dovezi există, ele au fost publicate deja din 2012 încă înainte de cele privind plagiatul lui Ponta și sunt la dispoziția tuturor celor care ar dori să le ia în considerare, dar, așa cum am văzut în ultimele zile, ele sunt contestate cu mare vehemență.

Și dacă înțelegem bine, președintele a cerut mediului universitar, dar și ministrului Educației, Mircea Dumitru, care l-a însoțit la această ceremonie, să găsească o cale prin care teza de doctorat a Laurei Codruța Kövesi să fie examinată rapid și, eventual, reabilitată. ”Este dăunător pentru societatea românească – a mai spus în continuare președintele – ca astfel de discuții să se prelungească foarte mult, e nevoie de un răspuns clar, cu maximă celeritate. Nu ne interesează cum se numește comisia aia, ci să avem un răspuns într-un timp rezonabil. (…) Pentru a-i sancționa pe cei care au copiat și pentru a salva bunul renume celor care nu au copiat e nevoie de proceduri clare, credibile”. (idem)

Probabil că nimeni nu ar vrea acum să fie în pielea ministrului – un intelectual subțire, unul dintre puținii capabili să discute, de pildă, despre argumentele lui Gödel privind existența lui Dumnezeu -, care a căutat să imprime ministerului o atmosferă nouă, de reală distincție intelectuală. Este adevărat că CNATCDU nu se autosesisează – Ministerul Educației a precizat acest lucru cu mare ușurare – și, în absența unei sesizări, ar putea să evite acest test dificil, dar președintele Iohannis a părut să insiste, solicitând o soluție, oricare ar fi aceea.

E adevărat că președintele nu a pronunțat niciun nume, dar schimbarea de atitudine sare în ochi. Săptămâna trecută, după ce plagiatul Laurei Codruța Kövesi, reintrase în atenția publică, Președintele arborase o atitudine de totală și senină indiferență. La insistențele presei spusese că alții au a se ocupa cu aceste subiecte și că nu e rolul său să ceară clarificări.

Se pare că, între timp, a înțeles că suspiciunile care privesc nu pe oricine, ci chiar pe șefa DNA, nu pot fi ignorate fără consecințe grave pentru întregul eșafodaj politic.

LĂSAȚI UN MESAJ