Descoperă România cu Peter Hurley prezentat la București

0
1706

Documentarul AGERPRES „Descoperă România cu Peter Hurley” a fost difuzat duminică în premieră la București, în cadrul celei de-a XV-a ediții a Festivalului Internațional de Film Studențesc – HyperFest.

Filmul prezintă o poveste de călătorie a unui irlandez care a plecat în 2012, pe jos, de la Săpânța până la Muzeul Țăranului Român din Capitală, pentru a descoperi ce înseamnă România reală.

Peter Hurley a ales să vină în România de la vârsta de 26 de ani, iar la vârsta maturității, după 15 ani lucrați în publicitate, timp în care a promovat tot felul de bunuri către români, a hotărât să promoveze „bunul numit România” și importanța moștenirii naturale și culturale a poporului român, pentru a evita „lecția amară a posibilității pierderii patrimoniului”.

„Această experiență de la 26 de ani este viața mea practic, că până la 26 de ani nu prea înțelegi nimic despre viață. Așa că, aici m-am găsit. (…) Am văzut în România o țară foarte valoroasă, care a păstrat miraculos poziția, portul, limba, conceptul. Toate etniile și popoarele care locuiesc aici fac un concept important, un model pentru noi toți. (…) Cred în conceptul economiei rurale, cred în conceptul de valoare, cred în satul viu ca o sursă vitală de inspirație artistică, de exemplu, o sursă de mâncare sănătoasă, o sursă de venit, o sursă de speranță. (…) Nu există în Europa ceea ce aveți în România”, a spus Peter Hurley în documentar.

El a explicat că oamenii locuind în orașe se depărtează de realitatea din originile noastre. „În orașe sau în viața noastră modernă suntem dezrădăcinați”, a afirmat Hurley.

În drumul său, pas cu pas, Peter Hurley descoperă ce înseamnă România reală și constată că este țara care l-a primit cu brațele deschise.

Documentarul AGERPRES a rulat duminică la Cinema EUROPA, intrarea fiind liberă.

Agenția Națională de Presă AGERPRES este partener media principal al festivalului HyperFest, care a reunit scurtmetraje și lungmetraje românești și internaționale din 22 de țări, organizat de Universitatea Hyperion, Paradox Film și Dinadins și s-a desfășurat pe parcursul a cinci zile, în perioada 26 — 30 octombrie 2016, la Cinema Europa.

Cu acest prilej, au mai fost proiectate scurtmetraje și lungmetraje din țări precum Albania, Belgia, Bulgaria, Germania, Elveția, Israel, Letonia, Macedonia, Malta, Rusia, Republica Moldova, Slovenia.

LĂSAȚI UN MESAJ