Candidații PNL la parlamentare, mândri că sunt maramureșeni!

0
1202

Candidații PNL la alegerile parlamentare din 11 decembrie sunt cât se poate de mândri de faptul că sunt maramureșeni și au demonstrat din plin acest lucru zilele trecute, când au participat la un eveniment tradițional, îmbrăcați în straie populare.

candidati-pnl-port-traditional2

Tradițiile, muzica și dansurile folclorice, obiceiurile străbune și, mai presus de toate, portul tradițional maramureșean, inconfundabil și admirat pe întreg mapamondul, au fost la ele acasă la Casa Moroșenilor din Oncești, acolo unde zilele trecute s-a desfășurat un eveniment de amploare sub egida “Joc în lătureni”.

Candidații PNL promovează portul tradițional

Evenimentul, unul cu totul și cu totul deosebit, a marcat lăsatul secului și a reunit personalități marcante din zona Maramureșului. Printre acestea s-au numărat și candidații PNL pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, care au îmbrăcat cu mândrie portul popular.

candidati-pnl-port-traditional5

Nu au lipsit Mircea Dolha, Președintele PNL Maramureș și candidat pe primul loc la Senatul României, Viorica Cherecheș, managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare și prima candidată PNL pentru Camera Deputaților, dar nici avocatul Dana Onița-Ivașcu, în calitate de Președinte al PNL Sighetu Marmației și candidat locul doi pentru Senatul României.

candidati-pnl-port-traditional4

Costumul popular moroșenesc

Costumul popular din zona Maramureş este unul cu croială deosebită, fiind admirat pe tot globul și considerat o veritabilă operă de artă. Pentru cămăşi, poale şi gatiii se folosește pânza ţesută de in, cânepă, bumbac. Lâna de oaie are largă utilizare pentru piesele de port specifice zonei: gube miţoase, pieptare, ciorapi, mânecări, traiste. Costumul femeiesc se compune din îmbrăcămintea capului, cămaşa (cu poalele), două zadii, brâul, încălţămintea, apoi pieptarul şi guba, sau lecricul (din pănură) purtate în anotimpurile răcoroase. Costumul bărbătesc de vară este confecţionat din pânză şi este foarte simplu.

LĂSAȚI UN MESAJ